Alentejo

Deze stad is gelegen in het zuid – centrale gebied van Portugal. De naam betekend letterlijk “over de Taag”. Dit komt door de begrenzing van de Taag in het noorden van deze stad. Aan de noordzijde van de Taag is de regio Centro gelegen en in het oosten Spanje. Aan de westzijde Lissabon en in het zuiden de Algarve.

De regio’s

Alentejo behoort tot één van de vijf grotere regio’s van Portugal. Deze regio’s worden bij elkaar de NUTS2 genoemd. Dit kan vergeleken worden met de provincies in Nederland. Het minimumaantal inwoners moet tussen de 800.000 en 3 miljoen liggen om tot de NUTS2 groep te kunnen behoren.

Binnen Alentejo zijn er nog vijf subregio’s verdeeld, zoals Alentejo Central, Alentejo Litoral, Alto Alentejo, Baixo Alentejo en Leziria de Tejo. Echter zijn de belangrijkste steden in dit gebied Evora, wat tevens ook de hoofdstad is en Portalegre, Beja en Sines. In de regio van Elentejo wonen ongeveer 800000 mensen op een oppervlakte van ruim 26000 vierkante kilometer. Dit is vrijwel even groot als Nederland, zonder het wateroppervlak van Nederland meegerekend. Het grote verschil met Nederland zit hem in het landschap, dat in de regio van Alentejo nogal golvend is in het zuiden, met granieten heuvels in het noorden.

Het landschap

Een bijnaam van deze stad is “de broodmand”. Het gebied heeft namelijk een open land met golvende velden en hele vruchtbare grond. Er zijn in de regio maar weinig steden te vinden maar wel veel kleinere dorpjes.

De regio is echter wel rijk aan natuurparken. In het oosten ligt het Parque Natural da Serra de Sao Mamede. Dit is een natuurpark met oude middeleeuwse dorpjes die nog nauwelijks veranderd zijn. In het zuiden ligt het vrijwel onbewoonde natuurpark Parque Natural do Vale Guadiana. Dit zijn de meest aantrekkelijke natuurgebieden van de regio en zeer bekend bij de toeristen.

Evora

In het hart van de regio ligt de stad Évora. Deze stad staat vooral bekend door de vele UNESCO bekroonde erfgoederen. Dit erfgoed stamt uit de Keltische en Romeinse tijden. De stad kan gezien worden als een groot museum, met o.a. het Romeinse aquaduct, de Diana-tempel en de vroeg-Gotische kathedraal, die gebouwd is tussen 1186 en 1204.

Daarnaast is Évora is ook een studentenstad, met een van de oudste universiteiten van Europa, smalle straatjes met schilderachtige huizen en meerdere gezellige pleinen.

Landbouw

De stad en de regio om Alentejo heen bezit een zeer vruchtbare grond. Deze grond is uitermate geschikt voor het verbouwen van Eucalyptus, Kurkeik, Steeneik, olijfbomen, tarwe en druiven. Het symbool van de regio om Alentejo heen is in de vorm van een steeneik. Dit is een beschermde boomsoort waarvan vele oude exemplaren te vinden zijn. Ook is in dit gebied de oudste olijfboom van Portugal te vinden, die maar liefst 2200 jaar oud is en nu behoort tot een monument van Portugal. Tot slot staat Portugal bekend om de goede wijnen die het land bezit en dan met name uit de stad en de regio Alentejo heen. Het gebied om de prachtige stad heen is de snelst groeiende wijnregio van Portugal.

Afbeeldingsresultaat voor alentejo