Amarante

Amarante is een stadje in het noorden van Portugal. Amarante ligt daarnaast ook erg dichtbij de bekende stad Porto. Amarante is de laatste jaren echt uitgegroeid tot een echte favoriet onder de toeristen die Portugal willen bezoeken. En dat is niet gek want in Amarante kom je eigenlijk ogen te kort om alle prachtige gebouwen en omgeving goed te kunnen zien. Het is een adembenemende plek met vele pareltjes. Amarante is opgesplitst door de rivier Tâmega in twee delen, namelijk een noordelijke en zuidelijke kant. Vanaf de 13e eeuw werd Amarante pas echt een bekende plaats die betekenis had. Dit kwam doordat de prediker São Gonçalo die dankzij veel verhalen over zijn wonderbaarlijke genezingen veel gelovige naar Amarante trok. Maar tegenwoordig is dat natuurlijk een heel stuk afgenomen doordat er minder gelovigen zijn in de huidige moderne wereld. Amarante blijft desondanks een prachtige stad die gelukkig steeds vaker op de agenda staat van toeristen.410px-LocalAmarante.svg

De stad Amarante heeft veel meegemaakt en dus ook veel historische waarde gecreëerd. Een van de meest kenmerkende dingen van Amarante is namelijk zijn brug die het noordelijke met het zuidelijke deel van Amarante met elkaar verbind. Deze brug speelde namelijk een hoofdrol in het tegenhouden van de troepen van Napoleon. Aan het begin van de 19e eeuw viel Napoleon namelijk met zijn troepen Portugal en dus ook Amarante binnen. De brug was namelijk essentieel voor Napoleon om toegang te krijgen tot het gebied Trás-os-Montes. Na 14 dagen moesten de inwoners van Amarante zich toch gewonnen geven nadat Napoleon met buskruit op de inwoners begon te schieten. Tegenwoordig is de brug gelukkig alleen nog maar belangrijk in het verbinden van het noorden aan het zuiden van Amarante. Dat is namelijk nodig omdat de rivier Tâmega Amarante in twee delen opdeelt.

Een ander misschien wel lekker punt van Amarante zijn alle zoete versnaperingen die het gebied te bieden heeft. Bezoek bijvoorbeeld maar een van de vele banketbakkerijen in de omgeving. Op 1 juni vind er altijd een groot feest plaats in Amarante. Dit feest is ten ere van São Gonçalo. Op dit feest is het traditie voor de vrijgezelle vrouwen om São Gonçalo aan te roepen om hun aan een man te helpen. Tijdens dit feest zijn veel van de eerder genoemde lekkere zoete versnaperingen dan ook terug te vinden om op te eten. Naast de stad Amarante zelf te gaan verkennen is er rondom Amarante ook veel te zien. Vlakbij is namelijk de prachtige vallei Ansiães. In deze vallei zijn aan de rechteroever van de rivier Rio Ovelha de forelkwekerijen gevestigd die het zeker waard zijn om te bezoeken. Daarnaast kan in de omliggende bossen in deze vallei ook een goed een mooie wandeling worden gemaakt.

Kortom Amarante is een prachtige plek om te bezoeken wanneer er naar Portugal wordt afgereisd. Naast de vele leuke activiteiten en vooral bezienswaardigheden binnen Amarante zelf is er in de omgeving ook genoeg te zien qua natuurgebieden. Het is een echt verborgen pareltje binnen Portugal en een grote aanrader om te bezoeken. Hieronder zijn dan ook enkele mogelijkheden om af te reizen naar deze prachtige stad. Er kan bijvoorbeeld ook een combinatie worden gemaakt tussen een vakantie in de Algarve en de prachtige stad Amarante.

Amarante bestemmingen