Aveiro

Aveiro wordt ook wel eens het Venetië van Portugal genoemd. Zo is het een stadje met kleurrijke huizen, gondels, kanaaltjes en stranden langs de Atlantische kust.  De stad ligt aan het binnenmeer Ria de Aveiro in het westen van Portugal. Daarnaast heeft het stadje ook een beetje een Nederlandse uitstraling door alle kanaaltjes. Ook hebben Nederlandse architecten in het centrum van de stad een groot winkelcentrum gebouwd. Bovendien staat Aveiro bekend om het winnen van zeezout. Het stadje ligt niet ver uit de buurt van Porto en Coimbra.

Geschiedenis

Vroeger was Aveiro een grote zeehaven en kent een lange geschiedenis. Zo worden de zoutpannen van Aveiro al beschreven in het testament van gravin Mumadona uit 959. Het stadje zou gesticht zijn tijdens de heerschappij van Marcus Aurelius. Door de vele zwemvogels die rond het meer leefden, kreeg het stadje als eerste de naam Aviarium, wat afstamt van vogel. Het stadje is in handen geweest van verschillende leiders. In de 16e eeuw was Aveiro een welvarende stad door de zoutwinning en kabeljouwvisserij. Helaas verging deze welvaart in 1575 toen de haven verzandde en het stadje niet meer in verbinding stond met de zee. Daarnaast ontstonden er ook veel ziektes in de stad doordat het meer in een slechte staat was. Pas in de 19e eeuw ging het weer beter met Aveiro. De Barra Nova werd gebouwd, wat een opening naar de zee was dat uiteindelijk een kanaal werd. Dit deed Aveiro herleven doordat er weer toegang was tot de zee. Veel welvarende industrieën gingen zich toen vestigen in Aveiro en daarnaast is er ook een belangrijke universiteit gevestigd.

Bezienswaardigheden

Aveiro is een prachtig en karakteristiek stadje. Daarnaast heeft het verschillende prachtige stranden genaamd Costa da Prata, wat Zilverkust betekend. Het stadje is anders dan andere steden in Portugal en door dit unieke karakter is het erg populair onder internationale bezoekers. Vooral doordat het dicht bij Porto ligt, is het perfect voor mensen die een paar dagen van de kust willen genieten.

Het stadje heft vele gezellige kleine winkels, restaurants met vele gerechten uit de zee en leuke cafés met goede muziek. Lopend door de straatjes kun je genieten van de kleurrijke en prachtig versierde gevels die soms wel eens honderden jaren oud zijn. Door de kanaaltjes varen gondels die Barcos moliceiros genoemd worden en deze werden vroeger veel gebruikt voor het binnenhalen van zeewier. Nu kun je ervoor kiezen om mee te varen met een gondel, wat zeker aan te raden is.

Wanneer je in Aveiro bent, zou je zeker de Misericordia kerk moeten bezoeken. Deze kerk ligt aan het plein Praca da Republica wat al bestaat sinds de 16e eeuw. Het is een mooie kerk met een speciale gevel in manieristische stijl. Ook het stadhuis, Pacos do Concelho en het Sao Domingos kathedraal zijn een bezoekje waard. Daarnaast is de lekkernij ovos moles ook een aanrader om te proeven. Het is een lekkernij in de vorm van een schelp wat als sinds de negentiende eeuw door de inwoners van Aveiro gegeten wordt.

 

7912800268_d2e38debef_z