Braga

Voor mensen die naar Portugal komen voor de cultuur is Braga, één van de oudste steden van het land, zeer aan te bevelen. Braga heeft een roemrijk verleden als Romeinse stad en wordt daarom ook wel ‘het Rome van Portugal’ genoemd. De stad bevindt zich in het wat minder toeristische noordwesten van het land en staat naast zijn cultuur en historie bekend als studentenstad.

Geschiedenis

De stad en de regio kent een lange geschiedenis. Al voordat de jaartelling begon woonden er mensen. De stad werd in 300 voor Christus gesticht door de Kelten en in het jaar 27 voor Christus door de Romeinen veroverd. Zij bouwden de plek uit tot een administratief centrum genaamd Bracara Augusta. Dit was toen ook de hoofdstad van de Romeinse provincie Caleacia, wat later Galicië zou gaan heten. Met een bisdomszetel die tot meer dan 2000 jaar teruggaat is het bisdom Braga het oudste van Portugal. In de middeleeuwen was het wat religie betreft zelfs even belangrijk als het bekende Santiago de Compostela. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de stad vol staat met historische kerken. Verder diende de stad van 1093 tot 1147 als residentie van het Portugese hof.

Bezienswaardighedense de braga

Zoals gezegd herbergt de stad vele oude kerken en historische bezienswaardigheden. De kathedraal ‘Sé de Braga’ is hiervan de bekendste en meest belangrijke. De Sé is de oudste kathedraal van Portugal en werd in de 12e eeuw gebouwd in opdracht van de ouders van de eerste koning van Portugal, Henrique en D. Theresa. Zij liggen ook begraven in tombes van de kloostergang. De kathedraal wedijverde met de kathedraal van Santiago de Compostela om de positie van meest belangrijke kathedraal van dat gebied. Het gebouw is prachtig bewaard gebleven en aan de verschillende artistieke stijlen is te zien dat deze kathedraal al heel wat eeuwen staat. Van de oorspronkelijke stijl is de poort en het straalkapel van de kloostergang nog over. Ook van de gotische stijl is nog wat terug te zien in de tombe die zich in de kathedraal bevindt. Verder valt de barokstijl op in de vorm van de altaren, de orgel en de klokkentorens. Als cultuurliefhebber is dit een absolute must-see! Na het bezoek kan je nog even rondkijken in het naastgelegen museum.
BomJesusEen andere belangrijke bezienswaardigheid is het heiligdom ‘Bom Jesús do Monte’ dat zich net buiten de stad op een berg bevindt en prachtig ligt in het Noord-Portugese landschap. Dit bedevaartsoord heeft een bijzondere zigzag-trap die je naar de top zal leiden, waar 17 terrassen liggen. Alle terrassen zijn versierd met symbolische fonteinen en decoraties. Ook de kerk is indrukwekkend. Zeker een bezoekje waard!
Omdat je in Braga vooral veel oude gebouwen en kerken zal tegenkomen kan een bezoekje aan modern bouwwerk verfrissend werken. ‘Estádio Municipal de Braga’ is niet alleen voor voetballiefhebbers, maar ook voor architectuurliefhebbers het bezoeken waard. Het stadion is ingebed in een voormalige steengroeve en ligt tegen de helling van de Monte Crasto, met uitzicht op een vallei. Zonder meer één van de meest innovatieve en architectonisch hoogstaande voetbalstadions van Europa!

Natuur

Het noorden van Portugal staat naast zijn historische cultuur ook bekend om zijn prachtige natuur. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in één van de vele natuurparken. Met name het ‘Parque Nacional da Peneda-Gerês’ mag niet over het hoofd worden gezien. Het gebied behelst meer dan 70.000 hectare grond en is enorm veelzijdig. Van bergen en rotsen tot watervallen en bossen, je vindt het hier allemaal. Ook heeft het gebied een levendige fauna met vele verschillende vogels, vleermuizen, herten, paarden en wolven. Verder vind je hier de nog echt traditionele Portugese dorpen zoals je die bij wijze van spreken 300 jaar geleden zag. Romeinse overblijfselen zijn nog te vinden in Soajo en Lindoso. Activiteiten die in dit park ondernomen kunnen worden zijn wandelen, kanoën, raften of mountainbiken.

park geres

Praktische informatie en bereikbaarheid

Braga ligt in het verre noorden van Portugal, maar is goed bereikbaar voor toeristen. Vanuit Lissabon doe je er met een directe trein zo’n 4 uur over. Vanuit Porto is de stad binnen een uur te bereiken. Braga heeft ook een eigen vliegveld.
Aantal inwoners: 175.000
District: Braga
Afstand Lissabon: 360 kilometer
Aanbevolen tijdsbestek: 3 tot 4 dagen

Top 5 bezienswaardigheden

1. Bom Jesus do Monte
2. Santuario do Bom Jesus do Monte
3. Sé de Braga
4. Elevador do Bom Jesus do Monte
5. Sanctuary of Our Lady of Sameiro
(bron: TripAdvisor)

Top 5 restaurants

1. São Frutuoso
2. Restaurante Cozinha da Sé
3. Bira dos Namorados
4. Taberna Belga
5. Retrokitchen
(bron: TripAdvisor)