Coimbra

Coimbra is na Lissabon en Porto de belangrijkste stad van Portugal en heeft een grotel rol in de Portugese geschiedenis. Het was lange tijd de middeleeuwse hoofdstad van het land. Daarnaast staat de stad bekend om zijn studenten. De oudste universiteit van Europa is hier te vinden. Het sfeervolle, historische centrum van de stad ligt onderaan een heuvel in een prachtige omgeving aan de oostelijke oever van de rivier de Mondego. Door de rijke historie van de stad vind je hier mooie oude gebouwen en unieke bezienswaardigheden. Ook de vele fadohuizen zijn niet te missen, de stad staat namelijk bekend als een echte fadostad.

Geschiedenis

universiteit coimbra

De beroemde universiteit van Coimbra

Op de locatie waar nu de stad Coimbra ligt stichtten de Romeinen een nederzetting genaamd Aeminium. Aan het aquaduct is nog te zien dat
de Romeinen een periode de baas waren hier. Toen Coimbriga, een nabijgelegen nederzetting in die tijd, werd binnengevallen door de Sueben nam Aeminium die naam over. Daarna werden er nog heel wat veroveringen over en weer gedaan, totdat Coimbra in 1139 door Portugals eerste koning, Afonso Henriques, werd benoemd tot de hoofdstad van het land. Die naam zou de stad ruim 100 jaar, tot 1255, behouden. De universiteit van Coimbra werd in eerste instantie opgericht in Lissabon, in 1290. In 1308 werd de universiteit verplaatst naar Coimbra en na enkele verhuizingen vestigde hij zich definitief in de stad in 1537.
Evenals Lissabon werd Coimbra in 1755 getroffen door een aardbeving. En net zoals in de hoofdstad werd de vooral de benedenstad getroffen. Deze is daarna dan ook gemoderniseerd, terwijl de bovenstad voor het grootste intact is gebleven.

Toerisme en bezienswaardigheden

Door de rijke geschiedenis en cultuur is het er op het gebied van bezienswaardigheden genoeg te doen. Als kunstliefhebber moet je absoluut naar het ‘Machado de Castro museum’ zijn geweest. Het museum is vernoemd naar de bekende beeldhouwer Joaquim Machado de Castro en is één van de hoogtepunten van Centraal-Portugal. Het is gebouwd op een Romeins forum en dat is nog goed te zien aan de overblijfselen. De collectie bevat veel verschillende en uiteenlopende kunst zoals keramiek, schilderijen, beeldhouwkunst en juwelen.
Zoals gezegd is de Universiteit van Coimbra één van de belangrijkste gebouwen in de stad. Naast dat het van onschatbare historische waarde is, is de kwaliteit van het onderwijs ook al honderden jaren hoog aangeschreven in Europa. De universiteit staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het hoogtepunt van het gebouw is de oude bibliotheek, gebouwd in de barokstijl aan het begin van de 18e eeuw. Er worden nog zo’n 300.000 boeken bewaard, allemaal daterend van voor 1800. Vandaag de dag studeren er meer dan 20.000 studenten. De universiteit is vrij te bezoeken voor toeristen, maar mogen niet in grote getalen naar binnen.
De kathedraal ‘Se Velha’ is een andere toeristische trekpleister. Het gebouw dateert uit de 12e eeuw en is prachtig bewaard gebleven. De binnenkant is even mooi als de buitenkant doet vermoeden.

bibliotheek universiteit

De bibliotheek van de universiteit

Uitgaan en evenementen

Als echte studentenstad heeft Coimbra een levendig karakter. Qua leuke barretjes en cafés geen gebrek! De stad staat zoals gezegd bekend om zijn fadomuziek, dus als je een avondje als een echte inwoner van Coimbra wilt uitgaan is dat geen probleem. Vanwege het grote aantal studenten is het aanbod in uitgaansgelegenheden zeer divers. Wanneer je het echte studentenleven wilt proeven moet je bij de bars rondom de oude kathedraal zijn. Praca 8 de Maio en Café Santa Cruz zijn dan de leukste bars. Een biertje aan het begin van de avond, wanneer de zon langzaam ondergaat, drink je bij Bar Quebra Costas of Praxis. Beide hebben een mooi (verwarmd) terras. Voor liefhebbers van elektronische muziek is de club Feito Conceito ‘the place to be’. De meeste uitgaansgelegenheden zijn vijf dagen per week geopend, met dank aan de studenten.
Verder heeft de stadcoimbra night nog een aantal bekende festivals. Festa da Rainha Santa is een religieus feest en wordt gehouden rond 4 juli op de even jaren, iedere twee jaar dus. Voor de kunst- en klassieke muziekliefhebber is eind juli een mooie tijd om te gaan, dan vindt namelijk het jaarlijkse Festival das Artes plaats. De jongeren kunnen hun hart ophalen begin mei, wanneer de studenten uit Coimbra vieren dat het schooljaar er bijna op zit. Tijdens Queima das Fitas, zoals de feestweek heet, zal de drank rijkelijk vloeien en wordt er veel fadomuziek gespeeld.

Top 5 bezienswaardigheden

1. De Universiteit van Coimbra
2. Machado de Castro Museum
3. Sé Velha
4. Museu da Ciênca
5. Arco de Almedina
(bron: Lonely Planet)

Top 5 restaurants

1. O Burgo
2. Ze Manel dos Ossos
3. Tapas Nas Costas
4. Restaurante Piscinas do Mondego
5. Dux Taberna Urbana
(bron: TripAdvisor)