Geschiedenis

Het ontstaan van Portugal

Het is een land dat al bestond ruim twee eeuwen voor Christus. De oudste bewoners van het Iberische Schiereiland, de Kelten en de Lusitaniers verloren hun stuk grond aan de Romeinen. De overheersing die de Romeinen waren gestart duurde ruim 600 jaar. Dit is tot op vandaag nog steeds terug te zien in de wereld door de Portugese taal die gesproken wordt in Portugal.

 De herovering

Ergens in de vijfde eeuw was het Romeinse rijk uiteindelijk ingestort en de Germanen veroverden de Moren, met een islamitische cultuur die ze meebrachten. Zes eeuwen later in de elfde eeuw was de Reconquista begonnen. Dit werd gezien als de herovering van het land door de christelijke koningshuizen uit het noorden. De hevige gevechten resulteerden in de verovering van het land door Alfonso I Henriques. Alfonso riep zich uit tot de Prins van het land Portugal en werd een aantal jaren later de eerste koning van het toen nog nieuwe land. De opvolgers van Alfonso hebben voor uitbreiding gezorgd en veroverden het laatste stukje van de Moren in de Algarve. Na deze verovering heeft Portugal de landsgrenzen gekregen die ook nu nog steeds bestaan. Het land werd sindsdien één van de eerste naties die Europa kent.

 De belangrijkste zeeweg

Ongeveer vijf eeuwen later, rond de vijftiende eeuw werd Portugal een koloniale macht. Hendrik de Zeevaarder had ervoor gezorgd dat Portugal een Portugese imperium kreeg onder de heerschappij van koning Manuel I. Er werd niet veel later een belangrijke zeeweg ontdekt die heel handig was voor de export en import van goederen. Vasco da Gama had de zeeweg ontdekt naar India in 1498, waarna Pedro Alvares Cabral die bekend stond onder de Portugezen Brazilië otndekte in 1500. Portugal was een land die belangrijk was voor het aanleveren van goederen voor Afrika en Indië. Dit leverde in die periode veel rijkdom op, wat resulteerde dat Lissabon het belangrijkste handelscentrum werd van Europa.

 Brazilië

In de loop van de 17e eeuw verloor Portugal veel van zijn rijkdom. In Brazilië werden er grondstoffen ontdekt die ervoor zorgde dat Portugal niet meer gekenmerkt werd als het belangrijkste handelsland. Het beheer van de huidige rijkdommen was ook aan de slordige kant, wat resulteerde in spilzucht. Ook de vernietiging van Lissabon door de aardbeving van 1755, de bezetting door Napoleon en het verlies van Brazilië in 1822 hebben hierbij een grote rol gespeeld.

 De staatsgreep

Na dit conflict werd de ene na de andere regering omvergeworpen. De dictator die meer dan 40 jaar aan de macht is geweest in Portugal is de econoom Antonio de Oliveira Salazar. Hij ebgon als minister-president van Portugal, maar werd al niet veel later de dictator van Portugal. In 1974 werd er een militaire staatsgreep gepleegd, die ertoe geleid had dat Antonio de Oliveira Salazar van de troon werd gestoten. Deze staatsgreep wordt de Anjerrevolutie genoemd in de volksmond bij de Portugezen. Tevens zorgde de staatsgreep voor het einde aan het militair geweld in de koloniale gebieden van Afrika en Azië. Het zorgde voor een stukje vrede in de koloniale gebieden van Portugal op de wereld.

Afbeeldingsresultaat voor portugal leger

Tags: , , ,

Leave a Reply