Beleef Portugal / Travel

Een rondreis maken door Portugal? Zó pak je het aan!

Wie deze zomervakantie een reis gaat maken, heeft ongetwijfeld overwogen om naar het zonnige zuiden van Europa te vertrekken. Griekenland, Spanje en Italië zijn fijne landen met langgerekte stranden, een azuurblauwe zee en heerlijke gerechten om een paar weken te vertoeven. Minder populair maar net zo fijn om er vakantie te vieren, is het warme Portugal.

Portugal staat bekend om haar gastvrije bevolking, de veelzijdige cultuur en uiteraard de port en Portugese keuken. Niet voor niets is Portugal daarom een aantrekkelijk land om er rond te reizen. Met grote steden als Lissabon en Porto en kleinere steden als Coimbra en Mafra is een tour door dit unieke land een onvergetelijke ervaring. Met de volgende tips zorg jij er daarom voor dat je de reis tot een succes weet te maken!

Bepaal de route van stad naar stad

Als je dacht dat het dagen zou duren voordat je van het noorden naar het zuiden van Portugal zou rijden, heb je het mis. Net als van Zwolle naar Maastricht, ben je met de trein in bijna drie uur van Porto naar Lissabon gereisd. In deze steden kun je optimaal cultuursnuiven (Porto was in 2001 zelfs culturele hoofdstad van Europa); breng bijvoorbeeld een bezoekje aan één van de oudste boekenwinkels van Portugal in Porto of pak de traditionele gele tram in Lissabon. Hoewel je in drie uur tussen deze twee steden reist, is het vele malen leuker om een aantal tussenstops te maken langs de kust. Zo is het strand van Figueira da Foz, een dorpje in de buurt van Coimbra, kilometers lang en kom je hier pas echt in contact met de gastvrije Portugese bevolking. Coimbra zelf is beter bekend als studentenstad, waardoor de Portugese gezelligheid hier pas echt merkbaar en voelbaar is. Ergens in de smalle straten van de stad eet je een pastel de nata onder het genot van een Portugese espresso.

Over de Portugese cultuur

Zie jij je reis door Portugal helemaal voor je? Dan is het goed om je te verdiepen in de Portugese cultuur! De Portugezen zijn immers geen Nederlanders, Spanjaarden of Italianen, waardoor je rondreis Portugal een unieke ervaring zal zijn. Zoals veel Zuid-Europese landen is het overgrote deel van Portugal Rooms-Katholiek, wat terug te zien is in de kunst, cultuur en architectuur. De Portugezen hebben desondanks een bijzondere bouwstijl, die zijn wortels heeft in de Renaissance en Gotiek en invloeden kent van de Moren. Wat de Portugese keuken betreft, kunnen visliefhebbers zich hier uitleven. Door de honderden kilometerslange kustlijn van Portugal is vis namelijk een basisingrediënt van veel gerechten. Een glaasje port erbij mag natuurlijk niet ontbreken! Verder kennen de Portugezen meer dan tweehonderd verschillende gebakjes met pastel de nata als favoriet. Naast de Portugese keuken is Fado, een muziekstijl, kenmerkend voor het land, waarbij melancholische maar ook vrolijke liedjes centraal staan.

Voorbereiden op je reis naar Portugal

Anders dan bijvoorbeeld Thailand is het niet nodig om je geheel in te lezen in de Portugese gebruiken en gewoonten. Zeker op vakantie, wanneer je het zelf ook wat rustiger aan doet, is het prettig dat de Portugezen gastvrij en allesbehalve gehaast zijn. Wel is het aan te raden om je reis voor te bereiden door alvast je accommodaties te boeken, vervoer te regelen en activiteiten te reserveren. Als je immers in Portugal aanbeland bent, is het fijn als je niet meer voor verrassingen komt te staan. Ben jij geen organisatietalent of geef jij het geregel van een vakantie liever uit handen? Verdiep je dan in de mogelijkheden om een rondreis te boeken bij een reisaanbieder, zoals Riksja Travel. Op die manier wordt het merendeel van je vakantie voor je uitgestippeld, maar behoud je de vrijheid om zelf elementen aan je vakantie toe te voegen.

Leave a Reply