Uncategorized

Eten in Portugal

Portugees eten is eenvoudig en eerlijk, de keuken maakt gebruik van allerlei verschillende ingrediënten zoals koriander, kruidnagel, kaneel en pepertjes. Doordat er in Portugal verschillende voedingswaren worden verbouwd en niet in iedere streek het zelfde kan groeien zie je over het hele land verschillende typische gerechten. Deze streken zijn verdeeld in het noorden-, midden-, en het zuiden van Portugal. Wat wel overal veel voorkomt is vlees van eigen bodem en omdat Portugal bijna geheel omringt is door water vind je er veel verse vis- en zeevruchten gerechten. Natuurlijk vind je er ook de bacalhau (gezouten kabeljauw), er wordt gezegd dat er in Portugal iedere dag van het jaar een ander gerecht met bacalhau gegeten kan worden.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 13.32.10

Het eten van noord Portugal

De gerechten die uit het noorden van Portugal komen zijn eigenlijk door geheel Portugal overgenomen. De ingrediënten die je voornamelijk zal tegenkomen in het noorden zijn varkensvlees, gedroogde bonen en noten. De gerechten zullen stevig zijn, dit komt voornamelijk door het gezouten en gerookte vlees en vis. Een aantal typische gerechten uit het noorden:

-       Caldo verde, de beroemdste koolsoep van Portugal

-       Truta de Barroso, forel gevuld met ham en in spekvet gebakken

-       Rojães, een geliefd varkensgerecht met komijn, wijn en knoflook

-       Sopa de castanhas piladas, een soep van kastanjes, bonen en rijst

Schermafbeelding 2016-09-30 om 12.16.30

 

Het eten van midden Portugal

Het midden van Portugal heeft zo zijn eigen gerechten met lichte invloeden uit het noorden. Mede door dit heeft het midden van Portugal een zeer gevarieerde keuken. Stoofpotten met paling zijn specialiteiten uit Aveiro. Rond Coimbra wordt veel speenvarken gegeten en landinwaarts staat veel geit- en lamsvlees op het menu terwijl je langs de kust veel vis en schelpdieren vind. Een aantal typische gerechter uit het midden van Portugal:

-       Sopa de pedra, zogenaamde ‘steensoep’, een soep met groente en vlees met een naam die afkomt van een legende over een bedelmonnik

-       Leitão à Bairrada, geroosterd speenvarken met een knapperig korstje

-       Açorda de marisco, een soep van brood, knoflook, olie, koriander en schelp- en schaaldieren

-       Arroz doce, een zoete romige rijstpudding

Schermafbeelding 2016-09-30 om 12.18.08

Het eten van zuid Portugal

Aan de kust in het zuiden wordt veel verse vis gegeten waaronder tonijn en sardines. Wanneer je wat meer landinwaarts gaat zie je de invloeden uit het midden van Portugal. Landinwaarts in het zuiden worden veel stoofpotten van lams- varkens- of geitenvlees gegeten die worden bereid in lokale wijn. Gerechten worden hier veel gemaakt in de ‘cataplana’, het gerecht word gestoomd in het eigen vocht doordat het een gesloten wokachtige pan is. Een aantal typische gerechten uit het zuiden van Portugal:

-       Coelho em vinho, konijn bereid in wijn

-       Sardinhas assadas, op houtskool gegrilde sardines

-       Cabrito assado, een aan één stuk geroosterd geitje, ingesmeerd met kruiden

-       Atum de cebolada, een moot verse tonijn uit de Algarve, met uien en tomatensaus

Schermafbeelding 2016-09-30 om 12.23.47

Wanneer je op vakantie bent in Portugal en in een van de desbetreffende streken is het zeker aan te raden om een aantal van de specialiteiten te eten. Mocht je niet kunnen wachten tot je vakantie kan je altijd de gerechten thuis bereiden. Ze zullen waarschijnlijk minder authentiek smaken, maar je krijgt wel een idee. De gerechten zijn gemakkelijk op internet te vinden.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply