Evora

Evora is een stad in het zuidoosten van Portugal en telt zo een 50.000 inwoners. Evora ligt op een kleine heuvel op de weidse hoogvlakte van de Alto Alentejo. Het is één van de charmantste en stijlvolste steden van Portugal, je vindt hier schilderachtige, witte huizen en gebouwen met allerlei versieringen. Vooral ’s avonds ziet Evora er met de verlichting prachtig uit. Sinds 1986 staat Evora op de UNESCO werelderfgoedlijst en hiermee is het beslist één van de mooiste steden van Portugal.

Geschiedenisdiana tempel

De geschiedenis van de prachtige stad Evora begon ongeveer 2000 jaar geleden. De romeinen kende deze stad toen als ‘Liberalitas Julia’. Tijdens de Barbaarse invasies werd Evora veroverd door de Visigoten en in 715 werd het door de Moren veroverd. In de twaalfde eeuw werd Evora alweer veroverd, door de christelijke ridder Geraldo Sempavor, hierdoor groeide Evora uit tot één van de levendigste steden van Europa. Toen in de vijftiende eeuw Portugese koningen steeds vaker in de stad kwamen wonen, begon de gouden eeuw van Evora. Kloosters en koninklijke paleizen vond je overal in de stad. Hiernaast had Evora ook een grote invloed op intellectueel en religieus gebied. In de stad Evora vind je tegenwoordig nog erg veel monumenten en gebouwen uit historische perioden terug, deze maken allemaal deel uit van het rijke erfgoed van deze museumstad.

Natuur en klimaat

Evora heeft een mediterraan klimaat, maar de invloed van de Atlantische oceaan en de Middellandse zee is hier wel iets kleiner dan in de meer kustgelegen plaatsen. De gemiddelde temperaturen liggen hier vaak dan ook net iets hoger, de meeste neerslag valt in Evora in de winterperiode. In de zomer zullen de temperaturen voornamelijk tussen de 16 en 30 graden, terwijl in de winter de temperaturen tussen de 6 en 13 graden liggen. Evora heeft uitgestrekte landschappen met olijfgaarden en wijnvelden, maar daarnaast vind je ook uitgestrekte eikenbossen en woeste weidegrond. Veel gebieden hebben een ‘beschermd landschap’ gekregen, maar hiernaast zijn er ook prachtige natuurparken.

Wat te doen in Evora

Binnen de vestingmporco à Alentejanauren van Evora bevinden zich verscheiden kerken, kloosters en andere bezienswaardigheden die dateren uit verschillende tijdperken. De Diana-tempel is een Romeinse tempel die rond de tweede eeuw werd gebouwd. Het museum van Evora is gevestigd in een zestiende -eeuws paleis met Romeinse zuilen, daarnaast zijn er nog veel meer prachtige bezienswaardigheden die dateren uit verschillende tijdperken. In Evora worden er ook vele heiligenfeesten gevierd, net al in vele plaatsen in Portugal. Het grootste feest dat zich hier bevindt is het Feira de São Jãoa dat een week duurt en plaatsvindt in juni. Een ander leuk evenement om te bezoeken in Evora is het pottenbakkersfeest, hier komen pottenbakkers uit heel Portugal bijeen en dit vindt plaats in februari.  Daarnaast is er ook elke dinsdag de wekelijkse markt. Wanneer u rondwandelt in Evora zal u ook nog eens verschillende plekken tegenkomen waar u heerlijk kunt lunchen, dineren of waar u even iets kan drinken. Een culinaire specialiteit in Evora is porco à Alentejana, varkensvlees met mosselen. Dit zal u dan ook op vele kaarten terugvinden in de restaurants in Evora.

Top vijf bezienswaardigheden:

Zoals al is aangegeven is er genoeg te doen in de prachtige stad Evora. De prachtige culturele bezienswaardigheden zullen u versteld doen staan en u zal ook zeker een aantal gebouwen of plekken gezien moeten hebben in Evora, hieronder een top vijf met een toelichting:

  1. De Romeinse tempel
  2. De Se van Evora
  3. Musea de Evora
  4. Sao Francisco Capella dos Ossos
  5. Noudar

De Romeinse tempel, ook wel de Diana-tempel, werd gebouwd ronde de tweede na Christus. Deze tempel is naar alle waarschijnlijkheid opgedragen aan de godin Diana, in de jaren hierna heeft de tempel verschillende functies gehad. Zo heeft het gediend als een wapen depot, als een slachthuis en als theater. In 1870 werd het uiteindelijk in al zijn glorie herstelt. In het parkje bij deze tempel staat moderne beeldhouwwerken en hier heb je een zeer mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De Se van EvorCastelo de Noudara, de dom genaamd Santa Maria dient ook als museum en werd tussen 1186 en 1250 gebouwd. Het bouwwerk is gebouwd in de romaans-gotische stijl en heeft twee ongelijke torens. Als derde het musea de Evora, een prachtig museum wat van oorsprong een paleis was gebouwd in de zestiende eeuw. Het was de woning van verschillende gouverneurs en bisschoppen. In de benedenstad bevindt zich de kerk Igreja Sao Francisco, in deze vijftiende -eeuwse kerk bevindt zich de Capella dos Ossos. In deze vreemde en enge kapel, zijn de wanden en plafonds bedenkt met de gebeenten van ongeveer 5000 monniken. Ten slotte de Noudar, vlakbij de Spaanse grens liggen de ruïnes van het kasteel Noudar. Het gebied wat zich om het kasteel bevindt is van grote culturele en landschappelijke waarde. Het heuvelige rivierland is één van de mooiste en oudste landschappen.