Fátima

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in bedevaarttochten, pelgrimsdagen en pelgrimsroutes is Fátima de perfecte stad. Het behoort tot één van de grootste bedevaartsplaatsen ter wereld. Het is gelegen in Centraal-Portugal in de gemeente Ourém. Dit ligt ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. 

Geschiedenis van Fátima

De stad kent een rijke historie. Ongeveer 100 jaar geleden is het een bedevaartsoord geworden nadat een verschijning van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima werd gemeld in oktober 1917. Met Onze-Lieve-Vrouw wordt Maria aangeduid die tussen mei en oktober in 1917 zes keer verschenen zou zijn (iedere 13e dag van de maand) aan de drie herderskinderen Lucia, Francisco en Jacintha nabij het Portugese stadje Fátima. Sindsdien wordt de stad ook wel aangeduid als het altaar van de wereld.

Bedevaartstocht

Om deze historische gebeurtenis te herdenken trekken er twee keer per jaar, op 13 mei en 13 oktober duizenden bedevaartgangers naar de bedevaartsplaats Fátima. Twee wandelroutes vormen op deze dagen de officiële bedevaartgang, de zuidelijke en de noordelijke route.De noordelijke route “Caminho do Norte” is 200 kilometer lang en begint in Porto. Dit is de meest gebruikte route, want dit gedeelte van het land heeft de meeste actieve katholieken. Bedevaartgangers vanuit het zuiden kiezen de “Caminho do Sul” die 126 kilometer lang is en in Lissabon start. De eindplaats is een groot plein waar een witte basiliek is gevestigd. Aan weerszijden van de basiliek zijn zuilengalerijen zichtbaar en bijgebouwen en er is op de plaats van de verschijning een “verschijningskapel” gesticht.

Bezienswaardigheden

Niet alleen de bedevaartstocht is een bezoekje waard maar er zijn ook prachtige bezienswaardigheden in Fátima zelf. Denk hierbij aan de huizen waar de herderskinderen Lucia, Francisco en Jacintha
opgroeiden. Deze huizen bevinden zich in Aljustrel, 3 kilometer ten zuiden van het heiligdom in Fátima en zijn nog intact gebleven

Aljustrel

 

 

 

 

 

 

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima staat voor het heiligdom in Fátima. In de basiliek bevinden zich prachtige altaren, schilderijen en de grafmonumenten van de herderskinderen. Het is gelegen aan het enorme plein waar alle bedevaartgangers samen komen na de bedevaartstocht in mei en oktober.

 basiliek

 

 

 

 

 

 

 

Deze stad bestaat zoals je kunt lezen vooral uit basilieken en pleinen. De kerk die we niet mogen overslaan is de nieuwe kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid. Dit is de op drie na grootste katholieke kerk ter wereld die plaats kan bieden aan ongeveer 8500 mensen. Het is een kerk die gebouwd is in een moderne stijl.

allerheiligste drie-eenheid

 

 

 

 

 

 

Het klimaat in Fátima

Door de ligging aan de nabijheid van de westkust is er het hele jaar door een mild klimaat aanwezig. Er zijn maar zelden extreme temperaturen voelbaar, die wel gevoeld zullen worden in de binnenlanden van Portugal. De lente en herfstperioden bevatten de mildste temperaturen met gemiddelde maximumtemperaturen van 20 graden Celsius en minimumtemperaturen van rond de 12 graden Celsius. De zomermaanden kennen echter wel uitschieters van temperaturen waarbij gemakkelijk de 30 graden Celsius gehaald kan worden. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomermaand tussen de 17 en 27 graden Celsius, terwijl het in de wintermaanden ook flink kan afkoelen naar temperaturen tussen de 3 en 14 graden Celsius.

Waar moet u rekening mee houden voor een bezoek?

Het is verstandig om bij het plannen van een bezoek aan Fátima rekening te houden met de religieuze dagen. Op 13 mei en 13 oktober vinden de bedevaarttochten plaats waarbij de gehele stad volstroomt met pelgrims. Op de andere dagen van verschijningen, namelijk 13 juni, juli en september komen ook veel bezoekers naar deze historische stad. Als laatste 19 augustus, de dag van de verschijning van Maria. Veel pelgrims zullen in de periode van de Hemelvaart van Maria op 15 augustus in Fátima aanwezig blijven om deze viering te combineren met die van 19 augustus.

Aanbiedingen Fátima

aanbieding Fatima