Lissabon

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, wordt vaak in één adem genoemd met de mooiste steden ter wereld. Met name wanneer je op de 25 Aprilbrug staat met uitzicht over de Taag en Lissabon besef je hoe mooi de stad echt is. De zou stad zou ooit op zeven heuvels zijn gebouwd, maar is inmiddels veel verder uitgegroeid. Van het prachtige Belém in het uiterste westen van de stad tot de oude Alfama in het oosten. Een citytrip naar Lissabon is dan ook zeker een aanrader. In de stad en er buiten zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden en daarnaast zijn vliegtickets voor Lissabon goed betaalbaar! Ook het nachtleven van Lissabon is iets wat je echt zelf ervaren moet hebben met de vele verschillende restaurantjes, barretjes en cafés. Lissabon is opgedeeld in een aantal wijken die allemaal hun eigen karakter hebben. Er is voor iedereen wel een wijk of plek te vinden waar je jezelf thuis voelt!

Geschiedenis

Volgens de legendes stichtte de Griek Odysseus Lissabon in zijn reis de Odyssee. Feitelijk weten we dat Lissabon rond 1000 v.Chr. is gesticht door de Feniciërs als handelsnederzetting genaamd Alusubbo. De stad werd in het jaar 205 v.Chr. veroverd door de Romeinen, die het Olissipo noemden. Later onder Julius Caesar kreeg het de naam Felicitas Julia. Na de verdrijving van de Romeinen veroverden de Germanen de stad rond het jaar 400. Even daarna begon de heerschappij van de Visigoten en werd de eerste stadsmuur gebouwd. Weer iets later, in het jaar 711, veroverden de Arabieren Lissabon. Deze heerschappij zou meer dan 400 jaar duren totdat de stad in 1147 door Dom Afonso Henriques en kruisvaarders uit Engeland, Duitsland en Vlaanderen werd heroverd. De stad is nu nog relatief klein met zo’n 12.000 inwoners. Een belangrijke gebeurtenis is verplaatsing van het Portugese hof van Coimbra naar Lissabon. Hiermee werd Lissabon ook gelijk de hoofdstad van het koninkrijk. In de 16e eeuw is Lissabon uitgegroeid tot een van de mooiste steden van Europa met zo’n 100.000 inwoners. Ook is de haven van de stad van cruciaal belang voor de aanvoer van goederen overzee. Eén van de meeste ingrijpende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Lissabon vindt plaats in 1755. In dat jaar werd tweederde van de stad verwoest door een aardbeving en een brand. Ook vielen er meer dan 60.000 doden. Een aantal gebouwen en bezienswaardigheden hebben de aardbeving overleeft en kunnen tot op de dag van vandaag bezocht worden.

Bezienswaardighedencastelo de sao jorge

Lissabon kan goed te voet worden verkend. Natuurlijk kunnen de zeven heuvelen wat zwaar maken, maar de stadskern is niet zo groot dat een auto noodzakelijk is. Bovendien zie je al wandelend veel meer van de stad.
Eén van de grootste toeristische trekpleisters van de stad is het Castelo de São Jorge. De oudste delen van dit fenomenale kasteel stammen al uit de 6e eeuw toen de Romeinen de dienst uit maakten. Ook de Visigoten en de Moren maakte gebruik van deze vesting, die op de hoogste heuvel van Lissabon is gebouwd. Toen Lissabon in 12e eeuw werd heroverd werd het kasteel verbouwd en versterkt zodat er minder kans voor andere kapers. Wel heeft het kasteel het aardig te verduren gehad van de aardbeving en is dan ook deel gerestaureerd.
Ook een niet te missen bezienswaardigheid is de Torre de Belém. Deze toren is gebouwd om de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama te herdenken en staat symbool voor de stad Lissabon. Het bouwwerk bestaat uit een vierkante toren en een zeshoekige vesting. De toren was oorspronkelijke midden in de rivier de Taag gebouwd, maar door een kunstmatige en natuurlijke verlegging van de loop van de rivier staat hij nu tegen de oever in de wijk Belém.
jeronimosTegenover de Torre de Belém staat nog zo’n pareltje, de Mosteiro dos Jerónimos. Dit klooster, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, werd gebouwd onder Dom Manuel I rond het jaar 1500. In een zijbeuk van de kathedraal staat het versierde grafmonument van Vasco da Gama. Bijzonder is ook het klooster amper schade heeft opgelopen tijdens de aardbeving van 1755. Hierdoor is het één van de best bewaarde historische gebouwen van de stad.

 

Uitgaan

Naast de vele bezienswaardigheden in en rondom Lissabon staat de stad ook bekend om zijn gezellige uitgaansleven. Voor de echte feestbeesten zijn de vele discotheken een lissabon nachtlevenmooie bestemming. Deze openen vaak rond twaalf uur en gaan tot in de vroege uurtjes door. Wie het wat rustiger aan wilt doen en de typische Lissabonse uitgaanscultuur wilt proeven moet naar de wijk Bairro Alto. Deze wijk staat bekend om zijn vele uitnodigende restaurantjes, barretjes en (fado)cafés. Fadoliederen zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur in Lissabon. Je vindt hier dan ook vele fadocafés. Verder worden in en rondom Lissabon vele evenementen en spraakmakende festivals georganiseerd. Met name in de zomermaanden is er genoeg te beleven op dit gebied.