Madeira

Madeira

Het eiland waarvan je denkt dat deze bij Afrika hoort maar waar toch echt de Portugese bevolking leeft. Madeira is één van de eilanden van Portugal naast de Azoren eilanden. Het eiland staat er om bekend dat het een vriendelijke bevolking heeft en een schitterend landschap waar je dagen naar kunt kijken. Daarnaast heeft Madeira een heerlijk klimaat waardoor er het hele jaar door prachtige bloemen en planten groeien op het eiland. Hierdoor wordt het eiland ook wel het bloemeneiland genoemd. Maar er zijn ook genoeg bezienswaardigheden en leuke stadjes en stranden wat het eiland een heerlijk vakantie eiland maakt.

Geschiedenis

Net zoals veel eilanden is Madeira ook ontstaan voor vulkanische uitbarstingen van heel lang geleden. Het is wel één van de eilanden die pas laat werd ontdekt en werd bewoond. In de 15de eeuw ontdekte de Portugezen het eiland en kwamen zij erachter dat er nog geen mensen woonden. Ondanks dat het alleen door Portugezen wordt bewoond hebben de bewoners toch een eigen identiteit ontwikkeld op het gebied van cultuur en samenleving. Echter hebben ze wel het geloof overgenomen van de Portugezen namelijk rooms-katholiek. Toen Madeira werd ontdekt waren ze verbaasd over de flora en fauna die daar aanwezig was en werd met deze reden Madeira genoemd. Dit betekent vrij vertaald het “eiland van de bossen”. Nadat het eiland werd bewoond ontwikkelde het zich snel tot een van de grootste suikerleveranciers voor en van Europa. In deze tijd hebben er meerdere volken gezeten die hun graantje mee wilde pikken. Zoals de Spanjaarden, Italianen en Nederlanders. Maar de Portugezen bleven heersen. In de 19de eeuw kwamen de Engelsen om hun voordeel te doen van het eiland. Echter velen mensen vertrokken vanwege de crisis halverwege de 19de eeuw. In die tijd ging de wijnproductie slecht en landbouw door ziektes en ook door mensen ziektes als de Cholera. Toen het eiland daar boven op was ging het nog niet veel beter want in de 20ste eeuw hadden ze nog last van de eerste wereldoorlog met twee bombardementen op het mooie eiland. In de jaren zestig kwam het eiland er eindelijk weer boven op en bouwde het een luchthaven en kwam het toerisme als vanzelf. Ondanks de korte geschiedenis heeft het wel dit eiland gevormd zoals het is. En nog een leuk feitje de grote bekende voetballer Cristiano Ronaldo is geboren op het eiland.

Natuur

Het is niet zo gek dat het eiland Madeira zo populair is bij wandelaars en natuurliefhebbers, want twee derde van het eiland is beschermd en mag dus niet worden bewoond of bewerkt. Er zijn meer dan 2500 bijzondere bloemen en planten te vinden op het gehele eiland en ook veel verschillende soorten vogels waarvan sommige zeldzaam zijn. Maar ook minder zeldzame vogels leven er daar zoals de kanarie. Het eiland is overigens wel één van de zeer weinige plekken waar de kanarie in het wild voor komt en niet in een kooitje. Als het om planten en bomen gaat komt er daar een plant voor die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat namelijk de Laurisilva. Voor de rest bestaat het eiland uit allemaal levada’s, dit zijn hele dunne irrigatiekanalen om het land van water te voorzien en de landbouw te bevorderen. Daarnaast heeft het eiland veel bergen waarvan de hoogste berg de Pico Ruivo is met wel een hoogte van 1862 meter. Echter voor de zandstranden hoef je er niet heen want die zijn er praktisch niet. Dit is vanwege het feit dat het een vulkaan is en er dus zwarte stranden liggen of rotsen. Doordat het zo weinig stranden heeft is er geen massatoerisme aanwezig en kan je daar in volle rust van de natuur genieten en de rest van de omgeving. Maar vooral van de rust.

Bezienswaardigheden

Naast de mooie natuur heb je ook andere bezienswaardigheden die leuk en indrukwekkend zijn om te zien. Je hebt bijvoorbeeld de Porto Moniz een plaatsje die bekend staat om de natuurlijke zwembaden welke al prachtig zijn om te zien naast het feit dat je er heerlijk in kan zwemmen. Praia Formosa is een kiezelstrand en de grootste van Madeira. Het strand heeft een speeltuin en een wandelpromenade en verschillende eettentjes. Een plekje voor een lekker dagje strand. Marcado dos Lavradores is de grootste markt in Funchal waar alles vers wordt aangeboden uit de regio en hier kan je ook het symbool van het eiland kopen de Strelitzia een paradijsvogelplant. Dan heb je nog Santana een klein dorpje die bekend staat om zijn rietendak huisjes en bij sommige mag je zelfs naar binnen om even te kijken. Als laatste voorbeeld zijn de grotten van São Vicente Caves een bezienswaardigheid die je niet over mag slaan. Bij de grotten zit ook een museum en een prachtige wandeling met een gids die een verhaal verteld over het ontstaan van Madeira. Naast deze bezienswaardigheden is er ook een top vijf die je niet mag overslaan als je er bent.

Top 5 bezienswaardigheden:

 1. Funchal
 2. Natuurparken
 3. Rabacal
 4. Tuinen en Parken
 5. Porto Santo

Eten en drinken

Wat je goed terug ziet in het menu van de mensen op Madeira is de omgeving. Veel eten wordt gemaakt met de ingrediënten die op het eiland worden verbouwd en het lijkt dus niet echt op het Spaanse, Griekse of Nederlandse eten. Wel moet u weten dat de bewoners niet echt van het ontbijten zijn en dat veel kleine hotels dit dus ook niet aanbieden. Wel zijn er genoeg winkeltjes waar je lekkere dingetjes als ontbijt kunt kopen. Veel restaurants bieden hetzelfde aan maar het is vaak wel een uitgebreid menu. Typisch Madeireens eten is de vleesspies op een laurierstok ook wel genaamd Espetada Em Pau de lauro. Dan heb je ook de Espada, dat is een zwarte degenvis gerecht. Een ander typisch gerecht is de tonijnsteak op zijn Madeireens ook wel bife de atum a Madeirense genaamd en zo zijn er nog enkele andere typische gerechten. Daar wordt natuurlijk bij gedronken en een typisch drankje is de Madeira-wijn en dit is een versterkte dessertwijn of de Monte Velho ook een lekkere wijn. Of een typisch biertje is de Coral. Nog een weetje over de prijzen deze vallen over het algemeen mee. Het eiland is redelijk goedkoop op de hoofdstad Funchal na het is bijna zo dat je kunt zeggen hoe verder weg van Funchal hoe goedkoper.

Leuke steden

Op het eiland Madeira bevinden zich natuurlijk ook leuke stadjes en dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn als je er toch bent. Het is ook leuk voor de afwisseling om in plaats van de natuur in te gaan of op het strand te gaan liggen. Dan is een bezoekje aan één van de volgende plaatsjes een leuke verandering.

Funchal

Dit is de hoofdstad van het eiland en die ligt aan de kust waardoor je een mooie uitkijk hebt op zee. Daarnaast zijn er schitterende tuinen en parken te bekijken en daar zie je ook dat de naam bloemeneiland geheel terecht is gegeven aan Madeira. En natuurlijk wil je Funchal bezoeken omdat het de hoofdstad is en een hoofdstad heeft vaak veel leuke bezienswaardigheden en het is met een reden de hoofdstad.

Calheta

Dit plaatsje heeft twee heerlijke en mooie stranden waar je lekker tot rust kan komen en van het weer kan genieten. Maar het plaatsje zelf heeft een rum stokerij die leuk en interessant is om te bezoeken. Het is vooral een divers gebied met verschillende bezienswaardigheden en activiteiten die gedaan kunnen worden. Het is dus een plek waar je cultuur, natuur en zonnen kan afwisselen zonder ergens anders heen te gaan.

Caniço

Dit dorpje heeft naast de typisch dorpse dingen zoals een gezellig en knus dorpsplein waar iedereen elkaar ontmoet ook indrukwekkende flora en fauna. Natuurlijk staat het eiland erom bekend maar in dit dorpje komt het goed tot zijn recht. Het is daarnaast nog een leuke badplaats waar je dus lekker van het weer en water kan genieten voor een heerlijke vakantie of een heerlijk dagje rust.

Top 5 hotels

Na al het wandelen, bekijken, de activiteiten en zonnen is het tijd om even bij te komen in het hotel.

Als u nu een hotel zoek in Madeira en u weet niet waar te beginnen. Hieronder lees je een top 5 hotels van Madeira.

 1. Albergaria Dias (Funchal)
 2. Vila Gale Santa Cruz (Santa Cruz)
 3. Baia Azul (Funchal)
 4. Raga (Funchal)
 5. Porto Santa Maria (Funchal)

Er zijn nog veel meer andere goede hotels te vinden maar dan heeft u een houvast om te boeken en wat er zoal is op het eiland Madeira.

Top 5 restaurants

Lekker eten hoort natuurlijk ook bij vakantie. U hebt net gelezen wat de specialiteiten zijn van Madeira en in deze restaurants zit u zeker goed. Er is natuurlijk ook een mogelijkheid om iets anders te eten dan iets typisch Portugees of uit de Madeira keuken.

 1. Lily’s in Machico, de keuken Portugees, internationaal.
 2. Taberna de S. Vicente in Sao Vicente, de keuken mediterraan, Portugees
 3. Zezinho Das Mocas in Funchal, de keuken Tapas, Pub, Soep, Koffiebar en Pub.
 4. Santo Antonio in Estreito de Camara de Lobos, de keuken Portugees, Madeira
 5. O Tasco in Funchal, de keuken Portugees.

Aanbiedingen Madeira

Madeira