Olhos de Água

Olhos de Água is een badplaats in het zuiden van Portugal. De naam betekent ”ogen van water”. Het badplaatsje ligt in het district van Faro en is onderdeel van de Gemeente Albufeira. Het ligt dan ook 5 kilometer ten oosten van de stad waar de gemeente naar is vernoemd. De gemeente telt iets meer dan 52.000 inwoners en is vooral bekend om de stad Albufeira, waar veel jongeren heen gaan op vakantie in de zomer. Olhos de Água zelf is verspreid over een gebied van 15,69 km² en telt rond de 4.000 inwoners. Het is er dus heerlijk rustig en er is alle gelegenheid om te genieten van een zeer ontspannen vakantie. De badplaats staat bekend als één van de leukste kustplaatsen van het land.

Geschiedenis

De stad aan de zuidkust heeft zijn naam te danken aan de gebeurtenis die elke dag plaatsvind op het strand. Op bepaalde plekken onder het strand bevinden zich namelijk zoetwaterbronnen. Wanneer het eb is komen deze bronnen omhoog en vormen ronde plekken in het strand. De opgewelde zoetwaterbronnen zien er dan uit als ”ogen van water”. Doordat de bronnen zoet water bevatten zijn ze prima te drinken. Het is lekker koud. Vroeger werd heel het dorp voorzien van drinkwater dat afkomstig was uit deze bronnen. Ze zijn zelfs opgenomen in het wapen van het dorp.
In vroegere tijden kreeg het dorp vaak bezoek van andere volken, zoals de Carthagers, Feniciërs en de Romeinen. Vaak werd Olhos de Água gebruikt als vissersdorp. De gevangen vissen werden daar gezout en gedroogd. In de nabijgelegen plaatsen Maria Luisa en Santa Eulália zijn in de afgelopen jaren tijdens archeologische werkzaamheden een aantal tanks gevonden die uit de Romeinse tijd komen. In deze tanks zijn sporen van zout gevonden. Ze denken dan ook dat deze tanks gebruikt werden als opslag voor de vis.
Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft het toerisme zijn intreden gemaakt in het straatbeeld van de badplaats. Sindsdien zijn er een aantal hotels uitgebreid en zijn er nieuwe hotels gebouwd. Ook zijn er meer gelegenheden als, restaurants, bars, appartementen en winkels bijgekomen om aan de behoefte van de toeristen te voldoen. Het is tegenwoordig dan ook het grootste onderdeel van de economie van het dorp.

Bezienswaardigheden

Zoals eerder al aangegeven is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de zoetwaterbronnen wanneer het eb word. Wanneer je op het strand bent kan je ook de prachtige, typische blauwe strandhuisjes aanschouwen waar Olhos de Água bekend om staat. Deze idyllische strandhuisje worden tot op heden nog steeds gebruikt door vissers om hun spullen op te slaan die zij nodig hebben om hun beroep uit te kunnen oefenen. Wanneer je besluit om de stad in de zomer te bezoeken zal je ze echter niet op zee zien. Vaak staan ze voor de strandhuisjes hun netten weer klaar te maken voor het volgende seizoen.
In het dorp is het aantal restaurants sterk toegenomen sinds de opkomst van het toerisme. Hier worden veel sardientjes geserveerd. Ze staan hier dan ook om bekend. De vissen komen aan wal door de vissersboten en worden gelijk geleverd aan de restaurants in het dorp. De sardines worden meestal klaargemaakt op de grill. Vervolgens worden deze op een bord gelegd en gaat er knoflook, olijfolie en peterselie overheen. Een typisch Portugees gerecht.
In het dorp bevindt zich de Torre da Medronheira. Deze bezienswaardigheid is gebouwd in de 16e eeuw gebouwd. De toenmalige koning van Portugal, Johan III (João III in het Portugees), liet de toren bouwen. De hoofdfunctie ervan was om de kust te bewaken en het volk te beschermen tegen de piraten. Deze waren meestal afkomstig uit het noorden van Afrika. Hun doel was om de lokale bevolking te ontvoeren en te verkopen als slaven. De buurt waarin de toren staat is vernoemd naar de bezienswaardigheid.

Andere activiteiten

De ligging van Olhos de Água is ideaal. Het ligt dicht bij Albufeira. Hier kan je heerlijk rondstruinen in het oude centrum van de stad. Wanneer je nog verder naar het westen gaat kom je bij Cabo de São Vicente. Het is het meest zuidwestelijke punt van Europa. Op de 75 meter hoge klif kan je genieten van een schitterend uitzicht. Vroeger was men er van overtuigd dat Cabo de São Vicente het einde van de wereld was. Op de klif staat een vuurtoren die gebouwd is op de overblijfselen van een oud klooster.
Aan de andere kant van het vissersdorp ligt Faro op een half uur rijden. Een prachtige stad met veel cultuur en kunst. Daarnaast kan je bezoek brengen aan Centro Ciencia Viva do Algarve. Een museum dat in het teken staat van de wetenschap. Een plek waar je ook zelf aan de slag kan gaan met de wetenschap. De stad is ook in het bezit van een prachtig strand, genaamd Praia de Faro.

Vanuit Olhos de Água zijn ook meer dan genoeg mogelijkheden om op excursie te gaan naar bezienswaardigheden in de buurt.