Port, dé specialiteit van Porto

Porto is de twee na grootste stad van Portugal en is daarnaast een bekende vakantiebestemming. Veel mensen kiezen voor een vakantie naar Porto vanwege de authentieke looks. Het oude Portugal kan je volgens velen beter terugvinden in Porto dan in andere steden zoals Lissabon. Porto zelf staat om veel bekend, maar historisch gezien voornamelijk om zijn port. Als je dus op vakantie bent en je (in de buurt van) Porto bevind, mag een bezoekje aan één van de vele port-wijnhuizen die de stad huisvest.

Port, wat is het?

Boot voor transport portPort is een wijnsoort die wat sterker is dan andere wijnen en van origine alleen in Portugal gemaakt wordt. Het alcoholgehalte van deze wijnsoort ligt tussen de 18 en de 20 procent in en is zoet van smaak. Je hebt verschillende soorten port, namelijk rode, witte en rosé soorten.

Port zelf heeft zijn naam te danken aan de stad waar het allemaal begon, namelijk in Porto. Als ‘echte’ wijn de naam Port wil dragen dan moet het gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek gebied nabij de Douro. De wijn in zijn huidige vorm bestaat sinds de 18e eeuw. Dit kwam doordat de ‘gewone’ wijn geëxporteerd werd en een lange reis op zee moest ondergaan. Om te zorgen dat de wijn goed en zoet bleef, werd er in de 18e eeuw wijnalcohol aan toegevoegd, waardoor de restsuikers bewaard bleven en het alcoholpercentage van de wijn toenam.

Port werd al snel populair en men bleef de wijn daarom op dezelfde manier bereiden, waardoor port altijd een sterkere, zoete wijnsoort is. De wijn werd vooral populair als dessertwijn en word het bovendien heel vaak in sauzen en gerechten gebruikt.

De bezienswaardigheden

Er zijn een heleboel bezienswaardigheden die direct te linken zijn met port in Porto. Daarom vind je hieronder een overzicht van de meest bekende, populaire en interessante wijnkelders, proeverijen en brouwerijen.

Wijnkelder Waar je sowieso heen moet is de Vila Nova de Gaia. Hier vind je meerdere port brouwerijen met verschillende wijnkelders. Er zijn er tientallen, dus je kan hier gemakkelijk enkele dagen doorbrengen. Het is gemakkelijk te vinden en ligt vlakbij het centrum, je kunt het bereiken door de brug over te steken. Je kan hier onder andere een rondleiding door de wijnkelders krijgen van verschillende brouwerijen. Naast een rondleiding krijg je ook enkele glazen oude port tijdens de rondleiding, om te kunnen proeven van hetgeen je aan het bekijken bent. Als je liever op eigen houtje rond gaat kijken of liever geen geld wilt uitgeven is er ook een mogelijkheid om een deel van de kelders op eigen houtje te bekijken, maar dit is niet altijd het geval.

Je vind hier onder andere de porthuizen van bekende namen als Calem, Taylor’s, Sandeman, Croft en Dow. Daarnaast zijn er ook een heleboel kleinere brouwerijen te vinden die minder bekend zijn, maar waar je wel op je dooie gemak rond kunt lopen en je met een beetje geluk een persoonlijke rondleiding krijgt van de brouwer zelf.

De lekkerste port bij het avondeten

Als je klaar bent met de rondleidingen en het tijd is om te gaan avondeten is het natuurlijk de hoogste tijd om traditionele maaltijden uit Porto te proeven. Hierbij mag een glaasje port ook zeker niet ontbreken.

O-PaparicoEén van de meest typische gerechten uit Porto is Pataniscas de Bacalhau. Dit is een hartig gerecht gemaakt van kabeljauw, eiren, ui, meel, peterselie, peper en zout. Pataniscas de Bacalhau wordt in Porto vaak geserveerd als voorgerecht of lunch, maar is ook te krijgen bij het avondeten en is onwijs goed te combineren met een zoet glaasje port.

Er zijn veel restaurants te vinden, zoveel dat het lastig is om een top drie te creëren, maar hieronder vind je toch een greep uit de beste restaurants die Porto te bieden heeft. De lijst wordt aangevoerd door Dama Pé de Cabra waar je zowel kan lunchen, ontbijten als dineren. Alle producten zijn vers en bovendien is alles tot in de puntjes verzorgd. De tweede plek gaat naar O Paparico. Dit restaurant is klassiek ingericht. Door de schemering, de inrichting en de chique sfeer is het een romantisch restaurant dat vooral bekend staat om zijn vleesgerechten die geserveerd worden met de beste wijnen, waaronder port. Tot slot wordt de top drie afgesloten door Wine Quay Bar. Technisch gezien is het geen restaurant maar een bar, maar omdat ze hier de beste wijnen serveren en zeker kennis van zaken hebben staat deze toch op de lijst. Bovendien kan je wel een klein hapje bij de wijn bestellen, waardoor het toch op de lijst mag staan!