Porto

Porto, de prachtige havenstad in het noorden van Portugal. Porto is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro en het is de op één na grootste stad van Portugal. In de stad is nog erg veel terug te zien van de oude en gezellige charme, dit komt voornamelijk doordat de oorspronkelijke bewoners in de oude wijken in het centrum blijven wonen. Porto staat voornamelijk bekend om de portwijn die vanaf hier naar heel wat plekken in de wereld wordt geëxporteerd. Toch heeft Porto ook zeer veel mooie, culturele bezienswaardigheden en aan het strand genieten is hier ook zeker mogelijk.

GeschiedenisPorto havenstad

De geschiedenis van Porto begon in de vierde eeuw na Christus, toen de Romeinen het grootste deel van het Iberisch schiereiland hadden veroverd. Ondanks dit zijn er toch ook aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat de omgeving rondom Porto al eerder werd bewoond. Namelijk de Keltische ruïnes die zijn ontdekt in verschillende gebieden, dit geeft aan dat de plaats al geregeld bewoond werd sinds ongeveer 275 voor Christus. Tijdens de Romeinse overheersing groeide Porto uit tot een belangrijke havenstad, van de Romeinse overheersing zijn nog steeds tekenen te vinden in Porto. De belangrijkste herinnering hier aan is de oude stadsmuur. In de veertiende en vijftiende eeuwdroegen de scheepswerven van Porto bij aan de ontwikkeling van de Portugese scheepbouw en tijdens de achttiende en negentiende eeuw werd de stad een belangrijk industrieel centrum. In 1919 werd de monarchie afgekondigd in Porto, maar dit werd al een maand later weer afgeschaft en is niet meer hersteld. De republiek zag het levenslucht en kende opnieuw een moderniseringsproces, een heroplevingsproces zorgde voor een herstel op architecturaal, sociaal en cultureel vlak. Omdat Porto het behoud en de voortzetting hiervan zeer belangrijk vond, werd er een kandidatuur ingediend bij UNESCO voor de classificatie van het historisch stadscentrum als erfenis van het internationaal belang. In 1996 werd dit goed gekeurd en in 2001 was Porto de culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam.

Natuur en klimaat

Serra da estrelaPorto heeft een semi-mediterraan klimaat, maar dit wordt wel beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Hierdoor is het koeler dan in andere plaatsen met hetzelfde klimaat. De zomers in Porto zijn warm en droog en de winters mild en regenachtig. De koele en regenachtige dagen kunnen het droge seizoen wel onderbreken, hierdoor is het zomerseizoen in Porto korter. Porto is dan ook één van de meest regenachtige steden van Europa, met een neerslag van 1.236.8 mm per jaar. Toch zijn er ook genoeg zonnige dagen en heeft Porto gemiddeld 2463 zonuren per jaar. Porto staat bekend om zijn grote natuurlijke en culturele diversiteit. De stad staat bekend om de portwijn die vanaf hier naar alle hoeken van de wereld vertrekt, maar ook om zeer veel culturele gebouwen en de mooie bergachtige streken. In Porto bevinden zich dan ook verschillende natuurparken, bijvoorbeeld Serra da Estrela.

Wat te doen in Porto

Aangezien Porto vooral bekend staat om zijn portwijn, is het zeker leuk om Vila Nova de Gaia te bezoeken, deze kustplaats tegenover de stad Porto is verantwoordelijk voor de wereldwijde levering van deze beroemde wijnen. De kloosterkerk Serra do Pilar biedt je hier een schitterend uitzicht over de stad Porto en de rivier de Douro. In de kelder van deze kloosterkerk kan je verschillende soorten port proeven. De oudste wijk Ribeira, bevindt zich ook aan de rivier de Douro. Vele portboten meren hier dan ook in de haven aan en gaan vanaf hier naar ViSerra do pilarla Nova de de Gaia. In de oudste wijk zelf tref je smalle straten, steegjes en lokale markten die jou het gevoel geven dat de tijd heeft stil gestaan. Het groene hart van Porto is het prachtige park: Jardins do Palácio de Cristal. In dit park bevindt zich een koepelvormig paleis, waar voornamelijk concerten en sportevenementen worden gehouden. Hiernaast bevindt zich hier ook een romantisch museum, bibliotheek een restaurant en nog meer. Naast deze culturele bezoeken, kan je natuurlijk ook een dagje heerlijk naar het strand gaan in Porto. De twee beste stranden rondom Porto zijn het ‘Praia da Forno’ en ‘Praia de Nossa Senhora da Guia’, vanwege de kalme zee hier zijn deze stranden ook geschikt voor kinderen.

Top vijf bezienswaardigheden

Zoals al is aangegeven is er dMaria Pia-brugus genoeg te doen in Porto en je hoeft je hier zeker niet te vervelen, met alle culturele bezienswaardigheden, het strand en de mooie oude wijken. Een aantal plekken moet je dan ook zeker gezien hebben in Porto, hieronder een top vijf.

  1. Vila Nova de Gaia
  2. Torre dos Clérigos
  3. Jardins do Palácio de Cristal
  4. Maria Pia-brug
  5. Casa de Mùsica