Praia do Carvoeiro

Schermafbeelding 2016-09-30 om 11.00.52

Praia do Carvoeiro is een relatief klein vissersplaatsje wat in het midden van de Algarve ligt, ongeveer 50 minuten fan Faro, en 15 minuten van Portimão. Doordat er in de jaren 60 van de twintigste eeuw meer toeristen kwamen naar het kleine stadje, heeft het altijd zijn oorspronkelijke karakter behouden omdat hoogbouw er niet is toegestaan. Het ligt zuidelijk gelegen in Portugal, en het is daarom ook altijd heerlijk weer, zelfs in de winter zijn de temperaturen aangenaam.

 

Geschiedenis

Praia do Carvoeiro, wat ook vaak gewoon Carvoeiro genoemd word is een freguesia en een stad in zuid Portugal. Een freguesia heeft in Portugal het laagste niveau van de bestuurlijke indeling. Een Freguesia behoort tot een gemeente, elke gemeente in Portugal heeft minstens één freguesia. Praia do Carvoeiro heeft een aantal van 2849 inwoners met een oppervlakte van 12,8 km2. Van oudsher is Carvoeiro een vissersdorpje en dit kun je ook nog goed zien aan de bebouwing en ligging van het stadje. Carvoeiro is ingesloten in de rotsen, het centrum ligt direct aan het prachtige strand met donkerblauwe zee.

 

Bezienswaardigheden en toerisme

Nog geen 50 jaar geleden is er pas sprake van echt toerisme in het kleine stadje Carvoeiro. Carvoeiro is klein maar toch een volwassen stad, en tevens toeristenplaats met prachtige kleine strandjes, grotten, golf courses en wandelgebieden. Het is niet echt een jongeren vakantie, met kinderen kan je er prima naar toe gaan, maar voor de jongeren onder ons zal er te weinig leuke activiteiten te doen zijn. Het is een stadje waar je heerlijk tot rust kan komen met een prima temperatuur.

Voor de kinderen zijn er in de zomermaanden ook vele leuke activiteiten te doen op het grote dorpsplein. Elke avond zijn er optredens voor en van kinderen, muziek concerten en dansshows. Door dat er veel kleine mooie stranden zijn zullen de kinderen zich prima vermaken.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.46.56

Algar Seco

Ongeveer 500 meter van Cabo Carvoeiro vind men door de zee en  wind apart gevormde rotsformaties, grotten en poeltjes met water van Algar Seco. Hier bevind zich een gigantische trap van maar liefst 134 treden die je naar verschillende grotten en spelonken waarvan er een zelfs in de zomer dienst doet als café.

 

Praia de Marinha en Praia de Benagil

De beide stranden, want dat zijn het, liggen iets wat oostelijker van Praia do Carvoeiro. Het verste van Carvoeiro ligt Praia de Marinha en is ongeveer 20 minuten rijden met de auto. Beiden zijn gelegen in de Algarve en zijn bekend van de prachtige rotsachtige stranden. De mooiste, meest bijzondere en heel erg geliefd bij fotografen is Praia de Benagil. De natuur heeft hier een prachtig natuurlijk en imposant afdak gemaakt met een wijds uitzicht op de oceaan. Bij deze grotten zijn ook vele kleine strandjes tussen de rotsformaties te vinden. Ook worden er veel rondvaarten gedaan met kleine en grote boten. Ga vooral met de kleine bootjes mee, zo kan je ook op een veilige manier de betoverende grotten in. Mocht je het toch zelf zwemmend doen, kijk uit er is geen toezicht en er varen in het hoogseizoen veel kleine toeristenbootjes rond.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.20.55

Boottrip

Zoals bovenstaand al eerder gezegd, kunnen toeristen genieten van een prachtige boottocht. Dit komt omdat er vele grotten zijn die in het hoogseizoen onder water staan, op deze manier kunnen de grotten veilig bezocht worden, en kan je als toerist toch nog genieten van de grotten zonder dat er gevaar is voor verdrinking of iets dergelijks.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.26.38

Cruz de Portugal

In Silves, ongeveer 13 kilometer landinwaarts staat een prachtig kasteel, een archeologisch museum en het Cruz de Portugal. Hier is  het hoogste punt van de Algarve, zoek een mooie heldere dag uit om het Cruz de Portugal te bezoeken alleen zo heb je een schitterend uitzicht.

 

Klimaat en natuur

Omdat Praia do Carvoeiro zuidelijk gelegen is in Portugal mag het mee genieten van het mediterrane klimaat. De zomers zijn lekker warm en er zijn zachte winters. In de maanden mei, juni, juli en augustus valt er bijna geen regen waardoor de warmte aangenaam is. Door de weinige regenval is het er relatief droog en geeft de omgeving een typische sfeer van Portugal.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 11.10.31