Sintra

Sintra is een stad in Lissabon en ligt in het meest westerse deel van Portugal. De gemeente zelf telde in 2011 377.835 inwoners, verspreid over 11 freguesias. Ondanks dat het relatief klein is, is het een populaire vakantiebestemming voor veel toeristen, mede omdat het een rijke geschiedenis kent en is hierdoor rijk aan monumenten en andere klassieke gebouwen. Voornamelijk de verscheidene paleizen en kastelen trekken veel bekijks. Door zijn rijke geschiedenis en unieke omgeving staat het sinds 1995 op de werelderfgoedlijst.

Geschiedenis van Sintra

Sintra Castelo MourosIn Sintra en diens omgeving was in het verre verleden al bewoond. In het huidige Sintra zijn resten gevonden die er op duiden dat er in de vroege steentijd al mensen in het gebied leefden. Sindsdien hebben er eigenlijk altijd mensen in dat gebied gewoond, blijkt ook uit de vondsten die dateren uit het bronzen en het ijzeren tijdperk. Op den duur werd deze omgeving, net als veel andere delen in en om Europa, verovert en bewoond door de Romeinen, dit gebeurde omstreeks de tweede eeuw voor Christus. Veel van de bouwwerken uit de oudheid zijn door de jaren verloren gegaan, maar tot op de dag van vandaag zijn er nog genoeg bezienswaardigheden te vinden waar de gidsen tijdens een tour graag meer over vertellen.

Een flinke tijd later werd het huidige Sintra door de Moren op de Romeinen verovert. De eerste schriftelijke vermeldingen van het bestaan van Sintra dateren eveneens uit deze tijd. In de 9e eeuw na Christus werd de stad herovert door Alfonso VI die in 1093 het zeggenschap over Sintra en de omliggende steden Santarém en Lissabon kreeg.

SintraIn 1154 kreeg Sintra officieel rechten binnen het rijk van Alfonso Henriques. Gedurende de 12e en 13e eeuw vestigden veel ridderorders en kloosters zich in de omgeving en floreerde het. Windmolens, boerderijen en wijngaarden werden in de wijde omgeving uit de grond gestampt. In de 14e eeuw kreeg Sintra te maken met de Zwarte Dood waardoor veel inwoners omkwamen, mede door het zachte en vochtige klimaat in de omgeving.

Sintra zette zichzelf in de tijd van de ontdekkingsreizen nog beter op de kaart doordat meerdere ontdekkingsreizigers er vandaan kwamen. Onder andere de Atlantische kust van Afrika werd door hen ontdekt. In de 15e was Sintra nog verder gegroeid waardoor de gemeente nog meer rechten kreeg en onder andere een eigen rechtssysteem en ziekenhuis. Gedurende de 15e en 16e eeuw verbleven veel koningen en edelen van Portugal bovendien vaak in Sintra en werd er volop gebouwd, waarvan vele gebouwen momenteel nog steeds overeind staan. Nadat het Portugese rijk eind 16e eeuw bezet werd door de Spanjaarden ging het bergafwaarts met Sintra: tot ver in de 18e kwamen er geen edelen meer in de stad en veranderde het in een stad met veel kloosters en religieuze ordes. Mede door de nevel die er hangt en de donkere bossen werd het een stad die veel beschreven werd door reizigers en vaak angst inboezemde bij vreemdelingen.

Toch kwam Sintra terug op de kaart, nadat (na de Lissabon aardbeving) het centrum weer was opgebouwd na aanleiding van het bezoek van Koningin Maria I. Vanaf dit moment, eind 18e en gedurende de 19e eeuw, werd Sintra herontdekt door aristocraten en reizigers. In de 20e eeuw zette Sintra zich op de kaart als zomeroord voor miljoenairs en aristocraten en tegenwoordig is het voornamelijk een toevluchtsoord voor artiesten door de vele gebouwen, diverse architectuur en rijke historie.

Bezienswaardigheden

Sintra centrumDe stad heeft een rijke historie en veel gebouwen, waaronder veel kloosters, paleizen en kastelen staan nog steeds overeind en verkeren in goede staat. Er is zo veel te zien dat het niet allemaal te benoemen valt.

Sintra herbergt een aantal monumenten, waaronder het Paleis van Queluz waar gedurende de 14e tot de 16e eeuw meerdere Portugese koningen en hun dierbaren de zomer doorbrachten. Ook het Paleis van Sintra en Castelo dos Mouros (een kasteel dat oorspronkelijk door de Moren is gebouwd in de 7e eeuw en waarvan de gehele stadsmuur nog overeind staat) is zeker het bezichtigen waard.

Naast kastelen zijn er ook kloosters te vinden. Hiervan is Palacio da Pena het bekendst. Dit betreft een paleis dat om een klooster uit de 16e eeuw gebouwd is. Ook vind je hier een divers ecosysteem met veel planten die oorspronkelijk niet in Portugal voorkomen. Tevens zijn er in de wijde omgeving veel oude kloosters en ambachtelijke woningen te vinden.

Andere activiteiten

Sintra Kasteel in BosNaast gebouwen en architectuur trok Sintra al sinds vanouds veel mensen aan vanwege de mysterie en de ongerepte natuur. Nabij Sintra ligt de Monte de Lua (vrij vertaald de Maanberg) die in de ochtend en gedurende een aantal maanden vaak in nevel gehuld is. Het omliggende bos had volgens velen in de middeleeuwen magische krachten waardoor veel monniken en andere gelovigen zich in het gebied vestigden.

Verder zijn er veel toeristen en dagtrips te vinden in en om Sintra, van stadswandelingen waarbij geen enkel gebouw in de schaduw gelaten wordt, tot boswandelingen en tours door het nabijgelegen gebergte. Alhoewel veel toeristen Sintra slechts als een dagtrip vanuit Lissabon zien, is Sintra voor de echte toerist een hele vakantie waardig. Uitgekeken raak je immers nooit!