Reizen

Stedentrip Lissabon

Stedentrip Lissabon

Voor wie er lekker een paar dagen tussenuit wil is een stedentrip Lissabon Ideaal. Op ongeveer 2 en half uur vliegen van af Amsterdam ligt het historisch zo aantrekkelijke stad. De stad is gebouwd op zeven heuvelen en dit zorgt voor prachtige vergezichten. De stad is het hele jaar door goed te bezoeken doordat de temperaturen nooit extreem zijn. Met een gemiddelde maximum temperatuur van 28 graden in de zomer en 15 graden in de winter is het bijna nooit te warm of te koud om een bezoek te brengen aan deze prachtige stad.

Geschiedenis

Laten we beginnen met een klein stukje geschiedenis over deze historische stad. Zo is volgens de legende de stad gesticht door Odyssee in het jaar 1200 voor Christus. Veel later werd de stad ingenomen door de Romeinen, echter toen het Romeinse rijk uiteenviel viel ook de stad in verval. Pas rond het jaar 700 ging het weer vooruit met de stad en werd de stad weer een belangrijk handelscentrum. Rond het jaar 1500 begon de Gouden eeuw voor Portugal en dus ook Lissabon. Men ging namelijk de kust verkennen en men voer naar afgelegen gebieden zoals India en Brazilië, waar men goud vandaan haalden.

Hierna ging het een stuk minder goed met Portugal, in 1580 werd Portugal ingenomen door Spanje en de overzeese gebieden werden aangevallen door de vijanden van Spanje. Het ging hierna bergafwaarts en na meerdere staatsgrepen in 1910, 1926 en in 1974 kwam er in 1976 kwam er officieel een einde aan het Portugese rijk.

Bezienswaardigheden

Door deze rijke geschiedenis is er genoeg te zien in de hoofdstad van het land, Lissabon. Eigenlijk is de gehele stad zelf een bezienswaardigheid op zich. Steile straatjes met middeleeuwse monumenten, gotische kathedralen en eeuwenoude kloosters kenmerken het straatbeeld in Lissabon. Wat zeker een bezoekje waard is zijn de oude wijken Biarra Alto en de volkswijk Alfama, u kunt dit per tram bezoeken. Deze tramlijn kronkelt door de wijk Alfama en wordt door toeristen vaak gebruikt om de oude wijken te bezichtigen. Hieronder zullen we enkele bezienswaardigheden op een rijtje zetten.

Het nationaal tegel museum
In dit museum staat de Azulejos centraal, een keramieke (blauwe) tegel waar een figuur op is geschilederd. Deze tegels zijn typisch voor Portugal en je ziet ze bijna overal. In dit museum zie je verschillende tentoonstellingen en een vaste collectie van deze tegeltjes. Een kaartje voor dit museum kost 5 euro.

Berardo Collectie Museum
De liefhebbers van moderne kunst kunnen in dit museum hun hart ophalen. Met een permanente collectie van meer dan 1000 kunstwerken is dit museum de grootste van het land. Met werken van Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Andy Warhol en nog veel meer. Het museum is gratis te bezoeken en is open van 10 uur ‘s ochtends tot 7 uur ’s avonds.

Carmoklooster
Het Carmoklooster is een archeologisch museum wat vroeger dienst heeft gedaan als klooster. Het gebouw bestaat uit een kerk en een klooster en is gebouwd in 1389. Door een aardbeving in 1755 is het klooster grotendeels verwoest en het is nooit meer helemaal opgebouwd. Het klooster en de kerk werden in gotische stijl gebouwd en doen tegenwoordig dienst als museum over alle periodes van de geschiedenis in Portugal.

Cristo Rei
Cristo Rei is een standbeeld van Jezus Christus in Lissabon. Het beeld zelf is 28 meter hoog maar staat op een hoge voet waardoor het beeld in totaal 75 meter hoog is. Ook staat het beeld op een heuvel waardoor het beeld over de stad heen kijkt. Het is mogelijk om met een lift aan de voet van het beeld te komen. De lift kost ongeveer 6 euro en vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

Castelo de São Jorge
Het kasteel van Sint Joris is een kasteel gebouwd door de Moren en is gelegen op de hoogste heuvel van Lissabon. De eerste fundamenten stammen uit de 6e eeuw voor christus, echter is het vele malen verbouwd. In 1373 liet koning Ferdinand een nieuwe stadsmuur bouwen en wijdde het kasteel aan Sint-Joris, de man van de Engelse Princes Phillipa van Lancaster. Een bezoek aan het kasteel kost je ongeveer 5 euro aan entreegelden per persoon.

Parque das Naçoes
Dit park is een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling van 1998 en er zijn nog enkele attractie te bezoeken zoals het grootste aquarium van Europa en het kennispaviljoen. Het aquarium bestaat uit vijf grote bassins waarin het onderwaterleven van de grote oceanen wordt nagebootst. In het kennispaviljoen kunnen verschillende proefjes worden uitgevoerd. Dit paviljoen is vooral leuk voor kinderen. Ook zit er aan het park een uitgaanscentrum vast met restaurants, bars en bioscopen. Toegang tot het park kost je ongeveer 13,50.

Restaurants

In Lissabon kan men heerlijk uiteten in een van de vele visrestaurants. Doordat Lissabon vlakbij de Atlantische Oceaan ligt heeft men een groot aanbod van vis, schelp- en schaaldieren. Verder zijn de Portugezen niet vies van een lekker glas wijn. Populaire gerechten uit lissabon zijn Bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw), Caldo Verde (Stevige soep gemaakt van kool en worst in aardappelpuree) en gegrilde sardientjes. Hieronder vind je een selectie van enkele restaurantjes die het bezoeken waard zijn tijdens een stedentrip naar Lissabon.

BA Wine Bar do Bairro Alto
Dit kleine tapasrestaurant staat bekend om zijn goede wijnen en zijn lekkere lokale gerechten. De eigenaren weten hun enthousiasme over wijnen over te brengen op de gasten. Reserveer wel van te voren want het zit iedere avond helemaal vol.

Belcanto
Belcanto is een restaurant waar men een echt huiskamergevoel weet te creëren. Het eten is hier zeer lekker en men weet je goed te adviseren over de wijnen die bij het gerecht horen. Verder is het personeel zeer professioneel. Het restaurant is niet goedkoop maar het is zeker een bezoekje waard.

Enoteca De Belém
Het laatste restaurantje wat we hier bespreken is Enoteca De Belém. Het restaurant heeft een kleine kaart maar alle gerechten zijn zeer vers en worden door zeer vriendelijk personeel op tafel gezet. Je krijgt zelfs een verrekijker van de ober om alle flessen wijn goed te kunnen bekijken die zijn uitgestald. De prijzen zijn relatief laag en het eten is zeer goed.

Dit is uiteraard een zeer kleine selectie van de hoeveelheid restaurants die aanwezig zijn in Lissabon. Het is een aanrader om een knus restaurantje uit te zoeken in de volksbuurt Alfama.

Tot slot

Uiteraard is dit een kleine selectie van de bezienswaardigheden van Lissabon. Wij kunnen alleen maar zeggen dat we zeker weten dat je je niet zult vervelen tijdens een lastminute vakantie of stedentrip naar Lissabon. Het mooiste aan Lissabon is misschien wel dat de stad zelf al een bezienswaardigheid is. Deze stad zal je niet snel vervelen..

Tags: ,

Leave a Reply