Terceira
Terceira is één van de eilanden van de Azoren en is kent de meeste bewoners van de eilanden in de archipel. Terceira is een gematigd populaire vakantieplaats waar veel toeristen komen maar het nooit extreem druk is. Naast de stad heeft het eiland bovendien een uitgestrekte en diverse natuur, bestaande uit bergen, bossen en een vulkaan. Met een oppervlakte van een kleine 400km2 is het een niet al te groot eiland wat zeker een weekje van je vakantie waard is!
Geschiedenis van Terceira
In de oudheid woonden er al volkeren op Terceira, want er zijn meerdere rots sculpturen en begraafplaatsen gevonden die duiden op bewoners die minstens 2000 jaar geleden daar leefden, maar deze zijn naar alle waarschijnlijkheid verhuisd of uitgestorven, want het eiland werd pas vele honderden jaren later opnieuw ontdekt en werd toen niet door mensen bewoond.
Het eiland werd in de 15e eeuw ontdekt door de Portugezen, in 1434 om precies te zijn. Het eiland kreeg toen de naam Brazilië. In 1451 werd het eiland opnieuw ontdekt, deze keer door Dogo de Teive die in opdracht van Hedrik de Zeevaarder op zoek was naar nieuw land. Het eiland kreeg bovendien ook een nieuwe naam, namelijk Jesus Cristo, oftewel Jezus Christus. Later werd deze naam gewijzigd in Terceira, wat derde betekent, omdat Terceira het derde eiland van de Azoren was dat ontdekt werd, na Santa Maria en Sao Miguel.
In 1456 werd de basis gelegd voor de eerste vestiging op het eiland, toen een kapel ter ere van Santa Ana werd gebouwd. Dogo de Teive werd aangewezen als de kapitein van deze nieuwe kolonie, maar verdween spoorloos tijdens een zeereis in 1474. Later werd het eiland verdeeld in twee stukken: Angra (wat vanaf toen geleid werd door Joao Vaz Corte Real) en Praia (geleid door Alvara Martins Homem). Het eiland werd welvarend door het verbouwen van verschillende gewassen, waaronder graan, suiker en hout. Vanaf de 19e eeuw werden er luxe planten verbouwd, zoals thee, tabak en sinaasappels.
Gedurende de crisis tussen Spanje en Portugal was Terceira, samen met enkele andere eilanden in de Azoren, het enige opstandige gebied van Portugal terwijl het vaste land in handen van de Spanjaarden was. Dit eindigde in een bloedbad en de Spanjaarden versloegen de Portugezen. Pas in 1640 werd Portugal officieel weer soeverein. Sindsdien is Terceira een rustig eiland geworden wat deels leeft van de landbouw en veeteelt en in toenemende mate tegenwoordig van de toeristen.
De natuur van Terceira
Terceira is het gevolg van vulkanisme wat resulteert in een uniek landschap waar nog veel overblijfselen van de oude vulkanische activiteiten te vinden zijn. Het eiland heeft hierdoor ook veel bergen waar vanaf je een perfect uitzicht hebt over de omgeving. Zo heb je onder andere de Matias Simao en Ponta do Raminho als uitkijkpunten waar vanaf je een perfect beeld krijgt van de schoonheid van het eiland.
Op Terceira vind je ook Caldeira de Guilherme Moniz, een oude krater van vulkaan Moriao. Deze krater bevatte ooit water en is tegenwoordig een groen paradijs, met veel verschillende planten, kleuren en hier en daar geisers waar de zwaveldampen onophoudend zwavel uitspuwen. Verder kan je er ook voor kiezen om de vulkanische grotten te betreden waar ooit lava stroomde. Deze grotten zijn groot en mysterieus door ondergrondse meren en de verlichting die iets bovennatuurlijks heeft.
Alhoewel het hele eiland een bezienswaardigheid is en geen enkel stukje eiland hetzelfde is, is krater een goed beginpunt gezien het redelijk begaanbaar is en een beschermd natuurgebied betreft waar je na een intensieve wandeling ook prima kunt zwemmen in één van de natuurzwembaden.
Angra do Heroismo
Tot slot is er natuurlijk meer te vinden dan alleen natuur, want Terceira kent meer dan vijftigduizend inwoners. Overal aan de kust vind je kleine en grotere dorpjes, maar de grootste bezienswaardigheid is de hoofdstad Angra do Heroismo. Deze stad is volledig gebouwd in de renaissance stijl en staat bovendien op de Unesco lijst van beschermd werelderfgoed. De stad wordt door velen gezien als de politieke, culturele en economische hoofdstad van de Azoren.
Kenmerkend aan de hoofdstad van Terceira zijn de smalle straatjes, kerkjes, kapelletjes, tuinen en pleintjes. Naast veel monumenten uit de middeleeuwen is de architectuur erg divers en is het gemakkelijk te begrijpen dat dit beschermd gebied is. Naast de hoofdstad is het ook de meest moderne stad in de Azoren met meer voorzieningen en luxe dan elders, waardoor het ook voor de toerist die wil genieten zeker een aanrader is.
De leukste activiteiten
In de stad is het zeker aangeraden om de Se Cathedral en Palacio dos Capitaes Generais te bezoeken. Deze unieke gebouwen in de stad hebben een rijke geschiedenis en hier worden ook regelmatig tours gehouden. Daarnaast mogen de verschillende musea zoals Museu do Vinho (wijn museum) en Museu de Angra do Heroismo (geschiedenis van de stad) niet op de lijst ontbreken.
Voor de waterliefhebbers is er ook veel te doen, zoals scubaduiken en snorkelen, maar ook zijn er mogelijkheden om een bootje te huren of mee te varen op georganiseerde boottochten die op verschillende plekken uitvaren.
Toch blijft Terceira vooral een aanrader vanwege de natuur. Voor de onervaren wandelaar zijn er tientallen rondtochten en wandelingen, maar op eigen houtje is er nog veel meer te ontdekken. Algor do Carvao, Furnas do Enxofre en Caldeira de Guilherme Moniz moet je als toerist zeker bezoeken, maar je kan er ook voor kiezen om rustig rond te fietsen of om mee te doen aan bergtochten, abseilactiviteiten en extreme tours voor de echte waaghalzen. Er is dus simpelweg voor iedereen wat te beleven!