Reizen

Weetjes over Portugal

Weetjes over Portugal

Het land Portugal wat omringd wordt door Spanje en zijn invloeden. Met de hoofdstad Lissabon en de regeringsvorm is Republiek. Daarbij is het grootste gedeelte van de bevolking rooms-katholiek. Dat is dus iets wat ze gemeen hebben met de Spanjaarden voor de rest verschilt er een hoop. Wel is Portugal lid van de Europese Unie en hebben zij ook de euro als valuta. Daarnaast hebben zij hun eigen taal Portugees en er is een tijd verschil met Nederland van één uur. Het is daar één uur eerder of te wel vroeger. Ze hebben een heerlijk mediterraan klimaat wat veel Nederlanders toch wel aantrekt. Lees verder over de bezienswaardigheden, hun eten en leuke weetjes over Portugal.

Top 5 steden/ dorpjes van Portugal

Er zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden in Portugal en de één vindt dit weer mooi en de ander dat weer. Dus er zijn zo ongeveer duizenden top zoveel te maken, vanwege de verschillende meningen. Maar hieronder een algemene top 5 steden/ dorpjes.

Lissabon, de hoofdstad van het prachtige land. De stad ligt aan rivier de Taag en de stad is wel redelijk dichtbevolkt. Maar het barst van de bezienswaardigheden van musea tot aan historische gebouwen. Ook veel kerken en ook een lift die ontworpen is door Gustave Eiffel, waar terecht komt bij een speciale wijk in Lissabon.

  1. Sintra, dit is een klein dorpje met een grote hoeveelheid aan historische gebouwen. Maar ook paleizen van hele grote tot erg romantische.
  2. Porto, de naam zegt het al Port deze stad staat bekend om zijn lekkere portwijnen. Het is een havenstad met ook een kathedraal en een bijzonder concertgebouw.
  3. Trás-os-Montes, dit gedeelte van Portugal is wat grover met zijn bergen en bebossing. In dit plaatsje vind je twee schitterende natuurparken van grote afmetingen. Je kunt er onder andere dieren vinden zoals wolven of wilde zwijnen. Maar ook kastanjebomen of granieten en enkele kastelen.
  4. Albufeira, een badplaats die al bij veel jongeren bekend is en waar het uitgaan altijd goed is. Daarnaast heeft het prachtige stranden en het plaatsje moet het ook wel van het uitgaan en strand hebben. De gezelligheid is wat het de stad zo leuk maakt.

Waarschijnlijk kunnen er zo nog tien steden bij die even mooi zijn of even veel cultuur bevatten. Maar dan heb je een impressie van wat voor moois er allemaal in Portugal is en welke steden of dorpjes zeker een bezoek waard zijn als je toch in de buurt bent of als je nog een vakantie zoekt.

Typisch Portugees eten

De Portugezen hebben een gevarieerd menu wat vooral met verse vis is. Het is ten slotte een land met een hoop kust waar je verse vis vandaan kan halen en daar maken ze dan ook goed gebruik van. Een vis die de Portugezen veel gebruiken is gedroogde kabeljauw en er wordt gezegd dat de Portugezen zoveel recepten met kabeljauw hebben dat je het elke dag van het jaar weer anders kan maken. Nog een populaire vis is sardine. Daarnaast is een ander visgerecht Caldeirada en dat is iets typisch Portugees. Het is een stoofpotje met aardappel en verschillende soorten vis. Maar ze houden ook van vlees en allerlei soorten zo hebben ze gerechten als cozido á Portuguesa, frango de churrasco en carne de porco á alentejana en dit zijn allemaal vleesgerechten. Er zijn ook typische fastfoodgerechten zoals bifanas dat is gegrild varkensvlees en prego dat is gegrild rundvlees. De keuken staat erom bekend met weinig ingrediënten een uitgebreide en een smaakvolle maaltijd te maken. Bij het eten hoort drinken en naast de bekende Portwijnen heb je ook de witte wijnen die daar vandaan komen die niet overgeslagen mogen worden. Dus in Portugal geldt vooral less is more en zoals ze het in het Portugees zeggen bom apetite of te wel eet smakelijk.

Weetjes over Portugal

Er zijn vast al een hoop dingen die je al wist over Portugal maar ook genoeg dingen die u nog niet wist. De volgende weetjes zijn leuk om te delen met uw vrienden, familie en noem maar op. Lees verder en kom erachter wat je al wist en wat je nu nog kan delen met jouw vrienden en familie.

Wist je dat:

- Er op de snelwegen tol betaald moet worden en dat de groene pijlen voor niet-kaarthouders zijn en de andere banen voor kaarthouders.

- Portugezen een aardig volk zijn maar dat ze nog wel wat moeten aanpassen aan hun rijstijl, deze is namelijk nog al grof en redelijk gevaarlijk.

- Je gratis kan internetten bij gemeentehuizen of een bibliotheek, maar steeds meer steden doen ook aan wifi-zones.

- Je halve porties kan bestellen in een restaurant dat heet meia dose, dus als je geen grote eter bent kan je een half portie bestellen.

- Portugal bekend staat om zijn architectuur en dan vooral zijn tegeltjes. Deze heten Azulejos en dit zijn tegeltjes die met een speciale techniek worden gebruikt.

- De typisch Portugese muziek stijl Fado heet. Het is een droevige stijl die gaat over de liefde of dood.

- Er waarschijnlijk de meeste feesten per jaar in Portugal zijn en dat het dus een echt feestvolk is. Ieder dorp heeft namelijk wel zijn eigen heilige die hij/ zij vereert.

- op 25 april de dag van de Revolutie is in Portugal op die dag wordt de Anjerrevolutie herdacht.

Uiteraard wil je zorgeloos kunnen genieten van al het moois dat Portugal te bieden heeft. Zorg daarom altijd dat je goed voorbereid op reis gaat.

Tags: , ,

Leave a Reply